Eduardo del pueyo

Muzikale centrum

 

   

    Het Europees Centrum voor hoge muzikale studies werd in 1977 gecreëerd naar initiatief van grote pianist en pedagoog Eduardo del Pueyo en van Jean-Claude Vanden Eynden, met de steun van Kiwanis Internationaal in Brussel.  Het grondidee was jonge muzikanten die uit grote scholen uitkomen, een brug tot het professionele leven aan te bieden en hen voorbereiden voor grote internationale wedstrijden, onder andere.


    Geboren in Zaragoza, Spanje, Eduardo del Pueyo is met zijn muzikale studies begonnen toen hij 8 jaar houd  was en zijn carrière als pianist aan 16.  Briljante technicus, met een verfijnde geest en een vruchtbaar temperament, hij zal gedurende enkele decennium een referentie zijn, onder andere in het vertolken van Beethoven ‘s werken.

Leeraar aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, aan de Konigin Elisabethkapel, aan het Autonoma Universiteit in Madrid en aan het Mozarteum in Salzburg, hij werd ook technisch raadsman en jurylid van het Koningin Elisabeth Internationale Wedstrijd vanaf het begin. De minste van zijn verdienste is niet dat hij enkele van de Belgische laureaten van deze grote wedstrijd gevormd heeft : Jean-Claude Vanden Eynden, André De Groote, Jo Alfidi, Evelyne Brancart en Johan Schmidt.


    In 2004 wordt het Europees Centrum voor hoge muzikale studies het Eduardo del Pueyo Muzikale Centrum. Naast de pianisten sluit het nu ook jonge violisten en cellisten in, onder de leiding van Véronique Bogaerts - laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd en Marie Hallynk, beide leraressen aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. De missiessfeer van het Muzikale Centrum is terzelfder tijd uitgebreid, als gevolgen van de veranderingen die in ons land tussen gekomen zijn in het artistieke onderwijs. De lessen zijn zo bereikbaar vanaf hun schooljaren aan jonge talenten vatbaar voor een grondig werk op basis van de echte artistieke warden, en zo een muzikale carrière onder ogen zien mogelijk maken. Het gaat om een excellentieonderwijs dat zichzelf de middellen geeft van zijn ambities, op basis van een vernieuwingsprogramma en in praktijk gebracht door een pedagogisch team van hoge kwaliteit. Françoise Wel verzekert de pedagogische leiding naast haar piano lessen. De artistieke leiding van het Eduardo del Pueyo Muzikale Centrum wordt verzekerd door Jean-Claude Vanden Eynden.